Filmklub podcast

Filmklub podcast

Filmklub podcast #127 - Szeleczki Rozália

2021. június 25. - vferi

header_5.jpg

Vendégünk Szeleczki Rozália rendező, aki pár hete a Cicavízió című filmtervével elnyerte a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatását, így hamarosan elkészítheti első nagyjátékfilmjét.

A Cicavízió Rozi szavaival egy „abszurd, romantikus vígjáték”. Kemény Zsófival együtt írják, főszereplője egy harmincas, magányos lány (Törőcsik Franciska) és egy szerelmi háromszögről szól, amelyben az egyik fél egy beszélő kandúr. Rozi felidézi azt a pillanatot, amikor ki kellett állnia a szakmai zsűri elé a Toldi mozi színpadára és bemutatnia a filmtervét. Bár nem látszott rajta, borzasztóan izgult.

Rozi az érettségi évében felvételizett először az SZFE-re, ahol az utolsó fordulóig jutott, de végül nem került be Enyedi Ildikó legendás osztályába, ahova Reisz Gábor és Szimler Bálint járt, és ahova Ács Danit és S. Takács Andrást szintén nem vették fel. Ezután csaknem tízéves kitérő következett, amikor képzőművészként és Marina Abramović-szerű videóművészként kereste az önkifejezés érvényes formáit, de valami nem stimmelt, és egy egérrágta amsterdami lakásban eszmélt rá, hogy mégis csak a filmkészítés lesz az ő útja.

wide2_7.jpg
Kemény Zsófi és Szeleczki Rozália a Toldi mozi színpadán a 2021-es Inkubátor Pitch Fórumon

 

A „művészeti egyetem-szédelgő” címet levetkőzve, másodszorra bekerült az SZFE-re, ahol három rövidfilmet rendezett: a csodás című Csodapuncit, az Arany János-balladát legénybúcsús-sztriptíztáncosnős közegbe helyező Rozgonyiné-t és a nyolcvanas években játszódó, Rocktérítő-feelinges Mióta velem jár-t. A két utóbbi kisfilmben közreműködő Törőcsik Franciska az évek során a múzsája lett  és ahogy a Cicavízió castingja kapcsán fogalmazott: „Csak a halál biztos és Törőcsik Franciska”.

riporter: Mesterházy Lili és Varga Ferenc
headerfotó: Varga Ferenc
készült: 2021. június 18.

Meghallgatom a podcastot

Dolgok, amiket emlegettünk az adásban:

Ha tetszett az adás, és megfordult a fejedben, hogy támogatnád a Filmklub podcastot, akkor ezt a Patreonon teheted meg, ahol beállíthatod, havonta mekkora összeggel szeretnéd segíteni a munkánkat. Kövesd be a Facebook-oldalunkat is, és ne tartsd magadban a jó véleményedet: oszd meg, csillagozd fel és véleményezd a podcastot, ahol csak lehet (különösen az iTunes-on)! Köszönjük! 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklubpodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr6716604846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása