Filmklub podcast

Filmklub podcast

Filmklub podcast #122 - Szimler Bálint

2021. április 10. - vferi

img_20210407_225840_983.jpg

A Filmklub podcast legújabb adásában a vendégünk Szimler Bálint rendező, akivel beszélgettünk a 11 évvel ezelőtt hatalmasat durranó kisfilmjéről, az Itt vagyokról, a rendkívül ötletes klipekből összeálló Balaton Methodról, az amerikai gyerekkoráról, emberségről és megalázásról, meghiúsult és jövőbeni filmterveiről, illetve Palvin Barbaráról.

Szimler Bálint még 23 éves sem volt, amikor egy szerény kis fekete-fehér vizsgafilmmel olyan erővel robbant be a köztudatba, mint kevés fiatal magyar filmrendező előtte. Ez volt az Itt vagyok (megnézem), ami díjat nyert a Filmszemlén, kijutott Cannes-ba, egyetlen este alatt közel ezren fizettek be rá egy pesti moziban, generációs kultfilm lett belőle, és sokan kikiáltották mesterműnek. Adásunkban többek között arra a kérdésre keressük a választ, hogy miként lehet továbbmenni egy ekkora siker után.

article_dvett20100502014.jpg
Szimler Bálint és Rév Marcell operatőr az Itt vagyok plakátjával

 

Hogyan kezelte az Itt vagyok nyomában kialakult tömeghisztériát és az irigykedők beszólogatását? Mivel foglalkozik mostanában a film főszereplője, Vida Viktor? Mi a jó, és mi a rossz a reklámfilmezésben? Hogyan viszonyul a szép emberekhez? Miért akart filmet csinálni az István, a királyból? Mi az a három kérdés, amit soha senki nem tesz fel egy gyereknek a magyar oktatási rendszerben? Bálint mesélt a kedvenc magyar filmjeiről, Tarr Béla, Hofi Géza és a Disney-rajzfilmek zsenialitásáról, a Balatonról, kivándorlásról és remeteségről, de azt is elárulta, hogyan hozza ki a színészeiből a maximumot.

És persze nem ignoráltuk az elefántot sem a szobában: kifaggattuk Bálintot arról is, hogy hol marad már az első nagyjátékfilmje, aminek az elkészülte úgy tíz éve esedékes.

Dolgok, amiket emlegettünk az adásban:

Kilenc év és százhúsz adás után úgy döntöttünk, hogy lehetőséget biztosítunk lelkes hallgatóinknak, hogy támogassák a Filmklub podcastot. Ezt a Patreonon teheted meg, ahol beállíthatod, havonta mekkora összeggel szeretnéd segíteni a munkánkat. Célunk, hogy hallgatóink támogatásával még komolyabban foglalkozhassunk a műsorkészítéssel, és létrehozhassunk új típusú tartalmakat is, amikhez csak támogatóink jutnak majd hozzá. Kövesd be a Facebook-oldalunkat is, és ha tetszenek az adások, ne tartsd magadban a jó véleményedet: oszd meg, csillagozd fel és véleményezd a podcastot, ahol csak lehet (különösen az iTunes-on)! Köszönjük!

riporter: Mesterházy Lili és Varga Ferenc
készült: 2021. április 7.
headerfotó: Varga Ferenc

Meghallgatom a podcastot

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklubpodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr516496732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása