Filmklub podcast

Filmklub podcast

Filmklub podcast #141 - Kizlinger Lilla és Biró Zsombor Aurél (Mit csináljak, hogy jobban érezd magad)

2022. február 27. - vferi

wide_tuti.jpg

A Filmklub podcast legújabb adásának vendégei a Mit csináljak, hogy jobban érezd magad című nagyszerű előadás alkotói, Kizlinger Lilla rendező-főszereplő és Biró Zsombor Aurél író. Az előadást a Jurányi Inkubátorházban lehet megnézni március 8-án, 13-án és 16-án.

Milos Forman mondta, hogy rendezőként az a fő célja, hogy minél több megismételhetetlen pillanatot kapjon el. Megismételhetetlen pillanatokkal van tele az a 34 perces kisfilm is, ami a Mit csináljak, hogy jobban érezd magad című előadás második felét adja. Egészen elképesztő mázli kellett ahhoz, hogy megszülessen ez a film, de akik Kizlinger Lillával dolgoznak, már hozzászokhattak az ilyen mázlikhoz. Kis Márton operatőr négy órán át követte kamerájával Lillát és rendezőszakos osztálytársát, Bagossy Bálintot, ahogy szerelmespárt alakítva improvizáltak abban a lakásban, ahol történetesen ez a podcast-beszélgetés is zajlott, és olyan erős lett a felvett anyag, hogy felmerült az is, nagyjátékfilmet vágnak belőle.

269769295_4667752889973707_216992514460512395_n_1640774845.jpg
Bagossy Bálint és Kizlinger lilla a Mit csináljak, hogy jobban érezd magad második felében

 

A kiindulópont Lilla sajátos a családi háttere volt, amit először egy dokumentumfilmben akartak feldolgozni, de aztán inkább lett belőle ez az előadás, amelynek a színpadi része (ez az első 50 perc) a kétezres évek elején játszódik egy békásmegyeri panellakásban. Megjelenik a két potenciális apajelölt: Attila, a hirtelenharagú szobafestő (Hajdu Szabolcs), illetve Gyuri, a mézes-mázos wannabe gengszter (Rába Roland), és közöttük örlődik a Lilla édesanyján alapuló karakter, Sára (Kizlinger Lilla), a szomszédos szobában pedig néha felsír egy egyéves Lilla nevű gyermek (őt Schwechtje Mihály kisfia alakítja).

"Az a játék van űzve, hogy valaki úgy csinál, mintha saját magáról beszélne, de közben igazából nem magáról beszél" - mondta Bíró Zsombor Aurél arról a szűk mezsgyéről, ahol a fikció és a valóság találkozik. "Amikor az előadásban elhangzik, hogy 'Kizlinger Lilla', az egyszerre teremt meg egy bizarr módon intim helyzetet a néző és az alkotók között, de egyszerre egy hazugság is valahol, illetve egy kényelmetlen helyzet is a nézőnek. Mi az, amit nézek? Mi ehhez a viszonyom?" Zsombor a saját írásaiban is ezt a játékot szokta üzni (olvasd el például ezt a novelláját), itt az volt a különbség, hogy valaki másnak az életanyagával ment a játék. Azt akarták, hogy a problémák, amikkel a Lilla édesanyjának megfeleltethető karakter küzd az előadás első felében, azok megjelenjenek a húsz évvel későbbi játszódó kisfilmes részben is, hogy megmutathassák, a karakter lánya, aki már egy másik szociokulturális közegben mozog, hogyan küzd meg ugyanezekkel a problémákkal.

272442606_4723236821078333_5528440526251826088_n.jpg
Rába Roland, Kizlinger Lilla és Hajdu Szabolcs a Mit csináljak, hogy jobban érezd magad első felében

 

Zsombornak ez az első színházi előadása íróként, Lillának pedig rendezőként, és talán a tapasztalatlanságukból is fakadt az a merész és formabontó hozzállás, ami áthatja az egész darabot. "Van benne szex, van benne verekedés, minden, amitől egy rendező félhet" - mondta Lilla, és aztán mesélt arról, hogy mitől hat egy színpadi verekedés életszerűnek, és egy szexjelenet hitelesnek. Miért Eminemmel kezdődik a kisfilm? Melyik film megy a tévében az előadás alatt? Mennyi és milyen alkohol fogyott a forgatás közben? Ki főzi meg Hajdu Szabolcs vacsoráját? Szó esett arról is, hogy milyen hatással volt Lilla párkapcsolatára az Ezüst Medvéje, illetve hogy ez hogyan jelenik meg az előadásban.

riporter és headerfotó: Varga Ferenc
készült: 2022. február 19.

Meghallgatom a podcastot

Ha tetszett az adás, és megengedheted magadnak, hogy támogatod Filmklub podcastot, akkor ezt a Patreonon teheted meg, ahol beállíthatod, havonta mekkora összeggel szeretnéd segíteni a munkánkat. Kövesd be a Facebook-oldalunkat is, és ne tartsd magadban a jó véleményedet: oszd meg, csillagozd fel és véleményezd a podcastot, ahol csak lehet (különösen az iTunes-on)! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklubpodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr1717767406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása