Filmklub podcast

Filmklub podcast

Filmklub podcast #111 - Zabezsinszkij Éva

2020. december 06. - vferi

interju_foto_szines.JPG

Casting directora volt a Saul fiának, a Napszálltának és Nemes Jeles László most készülő harmadik filmjének, Az árvának. Nyolc színdarabot írt együtt Schilling Árpáddal. Öt évig volt a Filmalap fejlesztője, ahol olyan filmek forgatókönyvét segített gatyába rázni, mint a Rossz versek, a Drakulics elvtárs, A feleségem története, illetve Magyarország aktuális Oscar-nevezettje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. A magyar filmszakma titkos adu ászával, Zabezsinszkij Évával beszélgettünk.

Ugyanazon a napon tudta meg, hogy terhes, és azt, hogy felvették az SzFE filmdramaturg szakára. Előtte már futott egy kört a tanári pályán, öt évig tanított egy gimiben a Wekerletelepen, és élvezte is ("olyan hasznosnak soha a büdös életben nem éreztem magam"). Valami mégis hiányzott. Rá volt kattanva a filmekre, hordta ki a DVD-ket az Odeonból, moziba járt, és elkezdett véleménye lenni. Összeszólalkozott egy filmes bloggerrel a Taxidermia értékeivel kapcsolatban, és olyan jól érvelt, hogy elhívták egy kritikaíró pályázatra. De ő nem akart botcsinálta kritikus lenni, hanem meg akarta tanulni a szakmát. Felborította addigi életét, és elkezdett az SzFE-re járni, ahol tíz évvel volt idősebb a legfiatalabb osztálytársánál.

A többiek az osztályban filmet akartak rendezni, neki nem volt ilyen hátsó szándéka. Szerinte nem az a rendező, aki jeleneteket pakol egymás után, hanem az, akinek van víziója. Neki nem a vízió az erőssége, hanem a történetmesélés és a karakterépítés. A diplomamunkája a Napszállta forgatókönyvének egy nagyon korai változata volt, de aztán mégsem ment a közös írás Nemes Jeles Lászlóval, nem született meg a kémia. Később Nemes Jeles kitalálta, hogy inkább a Saul fiával fog kezdeni, és mi lenne, ha Éva csinálná a castingot. Eleinte tartott ettől, de aztán mégis szuperül működött a dolog.

20160227rajna-gabor-sipos-gabor-zabezsinszkij.jpg
Sipos Gábor, Rajna Gábor, Zabezsinszkij Éva, Nemes Jeles László, Clara Royer, Röhrig Géza és Molnár Levente a Saul fia sajtótájékoztatóján a budapesti Corvin moziban 2015. május 28-án

 

Jó ötletnek találta Daniel Day-Lewist Sault szerepére? Melyik volt a legeuforikusabb pillanat a Saul fia diadalútján? Kiknek az életét változtatta meg a film? Az Oscar után elszállt magától? Tönkre tehet a casting egy filmet? Az a jobb, ha egy színész nagyon akarja, vagy ha az esélytelenek nyugalmával nyomja? A forgatásra miért nem szeret kimenni? Hogyan élte meg azt a koppanást, ami a Napszállta fogadtatása volt? Mire gondolt, amikor egy nyilvános beszélgetésen azt mondta, hogy "sötét surmó a magyar filmkritikusok többsége"?

Szóba jött még Audrey Hepburn, Francois Truffaut és Horn Gyula is, megkérdeztük, miért hagyta ott öt év után a Filmintézetet, hogyan dolgoznak együtt Schilling Árpáddal, illetve hogy mindenképpen probléma-e, ha alkoholista a színész.

riporter: Varga Ferenc
készült: 2020. november 26.

Meghallgatom a podcastot

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklubpodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr4316319488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása