Filmklub podcast

Filmklub podcast

Filmklub podcast #109 - Korom Anna és Beleznai Márk

2020. november 08. - vferi

wide2_2.jpg

Két fiatal filmrendezővel, a Cannes-t megjárt Agapét jegyző Beleznai Márkkal, illetve a Mónika nem akar a földön járni alkotójával, Korom Annával beszélgettünk.

Beleznai Márk gazdasági pályán indult el, és már jó úton volt affelé, hogy tehetős, de kissé boldogtalan multi-rabszolgává váljon, amikor újrakezdte az életét, beíratkozott a Metropolitan egyetemre (az SZFE-re nem vették fel), és elkezdett mozigépészként dolgozni a Cirkóban. Első komolyan vehető egyetemi vizsgafilmjének, az Agapénak a halkszavú főhőse is ugyanezt teszi (mármint mozigépészként dolgozik a Cirkóban), amikor egyszer csak betoppan az életébe Gryllus Dorka. A filmet közel kétezer vizsgafilm közül válogatták be a cannes-i filmfesztivál Cinéfondation szekciójába, ami az egyetemi kisfilmek legrangosabb megmérettetése, itt bontogatta a szárnyait Mundruczó Kornél és Kocsis Ágnes is annak idején.

Márknak sajnos nem adatott meg a fullos cannes-i élmény, mert hiába tartott ki a fesztivál mindenki másnál tovább, végül csak el kellett halasztaniuk a májusi rendezvényt, de a múlt héten tartottak egy minimálprogramot a rövidfilmes versennyel, illetve a Cinéfondation válogatásával, így Márk láthatta a filmjét a fesztiválpalota legnagyobb vásznán peregni.

wide1_1.jpg
Beleznai Márk és Korom Anna a műsor vége után pár perccel, extázisban | Fotó: Varga Ferenc

 

Másik vendégünk Korom Anna, akinek bámulatosan ambícózus, 40 perces diplomafilmje, a Mónika nem akar a földön járni című musical is be lett nevezve a Cinéfondationba, így ő arról tud beszámolni, hogy milyen érzés, ha az ember filmje kimarad a cannes-i programból. Anna tavaly végzett az SZFE-n, rendezett már 4-5 kisfilmet, százezres nézettségű videoklipeket, és pár reklámot nagy cégeknek, jelenleg pedig első nagyjátékfilm-tervét csiszolgatja, amivel a Filmintézet Inkubátor programjába fog pályázni.

Beszélgettünk az SZFE-ügy tanulságairól, és lehetséges kimeneteléről, meg arról, hogy milyen fiatal filmrendezőnek lenni 2020-ban Magyarországon, és persze arról is, hogy milyen embernek lenni a XXI. században.

riporter: Mesterházy Lili és Varga Ferenc
headerfotó: Varga Ferenc
készült: 2020. november 1.

Meghallgatom a podcastot

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklubpodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr9316278256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása