Filmklub podcast

Filmklub podcast

Filmklub podcast #101 - Piti Emőke feat. Király Dániel

2020. május 28. - vferi

cikkbe3.jpg

Piti Emőke színésznővel beszélgettünk, aki ismerős lehet a Hajnali láz című filmből vagy a Terápia című HBO-sorozatból, valamint ő volt Enikő, az építésziroda szomorú szemű femme fatale-ja korunk legjelentősebb magyar tévésorozatában, az Egynyári kalandban. Emőkét elkísérte a műsorba szerelme, Király Dániel is, akivel együtt játszottak az Egynyári kalandban, illetve mindketten társulati tagok a k2 színházban.

(Hol a 100. adás? A 100. adásra kitaláltam egy vendéget, ő el is vállalta, a 99. adásban már utalgattunk is rá, de sajnos nem tudtuk egyelőre összehozni a felvételt, úgyhogy most megyünk tovább a 101. adással, de később majd még megcsináljuk azt is.)

Piti Emőke sokáig nem érezte jól magát a bőrében. Sokáig arról szólt számára a színészet, hogy azt a fájdalmat, aminek nem találta a helyét, bele tudja vinni a munkájába. Hogy ne temesse maga alá ez a fájdalom. Szentesen nőtt fel, a drámatagozatos gimi után sodródott egy darabig, feljött Pestre, dolgozott kocsmában, Marosvásárhelyen járt egy évet színiskolába, önpusztított, tapasztalgatta magát.

cikkbe1.jpg
Piti Emőke a Tilos Rádió épülete előtt

 

Aztán a kaposvári egyetemen kötött ki, és még a suli alatt kapott egy szuper szerepet a Terápia című HBO-sorozatban, aztán egy még jobbat a Hajnali láz című mozifilmben. Azt mondja, egy szerepért bármit meg lehet vele tenni, de majdnem elsírta magát, amikor meglátta, hogy milyen frizurát csináltak neki a Terápiához.

terapia.jpg
Piti Emőke és Máté Gábor a Terápia című sorozatban

 

Jó pár éve együtt vannak Király Danival (aki tavaly nyáron már volt vendég a podcastban), akkor vállalták fel nyilvánosan a kapcsolatukat, amikor az Egynyári kaland sajtótájákoztatóján egy újságíró rákérdezett. Amíg Dani a Vígszínházban dolgozott, alig volt közös estéjük, de most, hogy már egy éve ugyanabban a társulatban vannak (k2) munka közben is gyakran egymást nézegetik. Egyelőre nem látják ennek a hátrányait, az előnyeit élvezik.

_mg_0651r.jpg
Király Dániel És Piti Emőke az Egynyári kaland című sorozatban

 

A karantén alatt próbálta kideríteni Emőke, hogy mi érdekli a színészkedésen kívül. Kereste a dolgot, ami igazán jól esik neki. Ez nem volt könnyű, mert úgy van kódolva, hogy ha nem olyat csinál, ami hasznos, akkor egyből megszólal a fejében a vészharang. Beszélgettünk arról is, hogy mi a hasznos.

A karrierjében hamar fantasztikusan jó lehetőségekhez jutott. Már az egyetem alatt ott volt az Enyedi Ildikó rendezte Terápia-epizód, amiben egyenrangú partnerként szópárbajozott Mácsai Pállal és Máté Gáborral. Aztán a holokauszttúlélő szerelmes lány a Hajnali lázban. És persze a kifürkészhetetlen Enikő minden idők magyar tévésorozatában, az Egynyári kalandban.

Nem zsizseg mindenhol, nem jó kapcsolatépítő, túl szégyenlős, szemérmes, valószínűleg ezért is hívják olyan keveset castingra. De nincs elkeseredve emiatt, mert megnézi a magyar tévésorozatokat, és nem sajnálja különösebben, hogy nem szerepel bennük. Azt hitte, a Hajnali láz után majd dőlnek a szerepajánlatok, de hamar rájött, hogy Magyarországon ez nem így működik.

cikkbe2.jpg
Király Dániel és Piti Emőke a műsor előtt nem sokkal

 

"Emőke nem tudja, hogy ő mennyire szép" - mondta Dani, és dumáltunk arról, hogy mik az előnyei és hátrányai annak, ha szép az ember. Aztán rákanyarodtunk a Gothár-ügyre, és azon tanakodtunk, hogyan lehetne megbüntetni azokat az embereket, akik visszaélnek a hatalmukkal. Az adás utolsó negyedórájában pedig feltettem egy csomó kérdést abból a két interjúsorozatból, amiket fiatal színészekkel és színésznőkkel csináltam korábban, és amikbe azért nem került be Emőke és Dani, mert 1990 előtt születtek. És hát újfent elmerengtünk az Egynyári kaland zsenialitásán.

riporter: Varga Ferenc
készült: 2020. május 17.

Meghallgatom a podcastot

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklubpodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr8115719380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása