Filmklub podcast

Filmklub podcast

Filmklub podcast #120 - Nagy Dénes

2021. március 12. - vferi

img_20210307_161330_110.jpg

A Filmklub podcast legújabb adásában Nagy Dénessel beszélgettünk, aki az idei berlini filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendező Ezüst Medve-díját első nagyjátékfilmjéért, a Természetes fényért. Dénes előtt eddig egyetlen magyar rendező kapta meg ezt a díjat: Szabó István a Bizalomért még 1980-ban, amiben akár égi jelet is láthatunk, mert Nagy Dénes éppen 1980-ban született.

Dénes elmondta, miért éppen azt a bizonyos egy oldalt filmesítette meg Závada Pál azonos című, több szálon futó, monumentális regényéből és hogyan találta meg ezer telefonhívás és kétszáz sertéstelep átpásztázása után filmje szereplőit, akik egy színész kivételével mind amatőrök voltak. Mi hajtotta hat éven keresztül, szó szerint tűzön-vizen át, amíg végre sikerült elkészítenie ezt a filmet? Melyik volt a legnehezebb döntés, amit meg kellett hoznia a forgatás során? Miért várt ilyen sokáig első nagyjátékfilmje elkészítésével? És honnan az orosz szál a munkáiban?

Szokásunkhoz híven őt is kíméletlenül szembesítettük azzal, mit gondolnak róla ismerősei és kollégái, amitől Dénes saját bevallása szerint egyenesen leizzadt a stúdióban. Illetve sor került egy másik filmrendező hangüzenetének lejátszására is, amivel sikerült őt alaposan meglepnünk. 

Dénest nemcsak a Természetes fény-ről kérdeztük, hanem korábbi munkáiról is: Másik Magyarország című csodálatos dokumentumfilmjéről és a Sebről, amelyben önmagukat vagdosó, megsebző fiatal nőkkel beszélget, lenyűgöző érzékenységgel. Mi az, amitől megnyílnak neki a beszélgetőtársai? Mit keres, amikor témát keres? Mi vonzza a hányatott sorsú fiatalok világában és mi a kockázat abban, ha valaki mélyen személyes történeteket mesél el? Mi az a tudás, amit a saját gyerekeinek át akar adni?

img_20210312_093220_783.jpg

Kilenc év és százhúsz adás után úgy döntöttünk, hogy megkérjük az átlagosnál lelkesebb hallgatóinkat, hogy támogassák a Filmklub podcastot! Mostantól megtalálhattok minket a Patreonon, ahol beállíthatjátok, havonta milyen összeggel szeretnétek segíteni a munkánkat. A Patreon oldalra felkerült a bemutatkozó videónk is; mi nagyon jól szórakoztunk, amíg elkészítettük. Az a célunk, hogy a támogatásotokkal még komolyabban foglalkozhassunk a műsorkészítéssel; jobban és többet dolgozhassunk rajta és létrehozhassunk új típusú tartalmakat is, extrákat, amihez csak támogatóink jutnak majd hozzá. Elindult a Facebook-oldalunk is, lájkold vagy kövess be minket! És ha tetszenek az adások, oszd meg és véleményezd őket, ahol csak lehet! Köszönjük!

riporter: Mesterházy Lili és Varga Ferenc
készült: 2021. március 7.

Meghallgatom a podcastot

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklubpodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr6816458722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása