Filmklub podcast

Filmklub podcast

Filmklub podcast #114 - Wéber Kata

2021. január 07. - vferi

img_20210106_143519_058.jpg

Január 7-én, azaz ma debütált a Netflixen a Pieces of a Woman című film, aminek a forgatókönyvét Wéber Kata írta. Őt a legtöbben színésznőként ismerhetik (lehúzott nyolc évet a Radnóti társulatában, díjazták a Filmszemlén a Szép napokért, szerepelt az Itt vagyokban és a Lorában is), de az elmúlt tíz évben fokozatosan átpozícionálta magát íróvá, már több mint egy tucat komoly projektet jegyez (színdarabokat és filmeket, itthon és külföldön), és még csak most kezd igazán belendülni. Adásunkban elmeséli, hogy ezt a váltást kevés dolog élte túl az életében.

"Ilyen filmet nem csinál az ember, csak ha muszáj neki" - írta az Indiewire kritikusa a Pieces of a Womanről, aminek az ötlete Wéber Kata agyából pattant ki. Előbb színdarabként írta meg a gyermekét otthonszülés közben elveszítő anya gyászának történetét (Lengyelországban nagy sikerrel játsszák az előadást a mai napig), majd filmforgatókönyvként adta be a Filmalaphoz (elkaszálták), hogy aztán végül egy sztárszereposztást felvonultató amerikai filmként valósuljon meg, aminek a stáblistájára maga Martin Scorsese is felkéredzkedett, és amiben A korona című tévésorozat Margit hercegnőjeként megismert Vanessa Kirby nyújt fantasztikus alakítást, amiért elnyerte a legjobb színésznő díjat a velencei filmfesztiválon, és amit az Oscar nagy esélyeseként emlegetnek már hónapok óta.

poster.jpg
A Pieces of a Woman plakátjának részlete

 

Kellett mindehhez a film rendezője, az élet- és alkotótárs Mundruczó Kornél is, aki bátorította Katát, hogy rántsa ki magából ezt a nagyon személyes történetet. Beszélgetésünkben végigjártuk azt a két évtizedes utat, ami az Afta című Mundruczó-kisfilmben nagy szerencsével megkapott szerepétől indul, majd számtalan közös munkán (köztük a Cannes-ban díjat nyert és később Oscarra nevezett Fehér Isten, illetve a Will Smith által is méltatott Jupiter holdja című filmek - mindkettő forgatókönyvét Kata írta) és egy ötéves közös kislányon keresztül jut el oda, hogy a Pieces of a Woman főcímében 195 millió Neflix-előfizető azt olvashatja, hogy:

credit.jpg

Szóba jött természetesen Shia LaBeouf is (aki nélkül nem jöhetett volna létre a Pieces, és aki bántalmazási botránya miatt most rontja a film esélyeit), dumáltunk Hollywood kegyetlen szabályairól, Kata amerikai projektjeiről, a külföldi munkák során épülő új identitásáról, a Berlinbe költözésükről, az SZFE szétveréséről, a sértettségről és a bukásról, az ízlések összehangolásáról, Scorsese meglepő hozzállásáról, illetve arról, hogy miért hátrány színészként, ha az embernek van esze.

riporter: Mesterházy Lili és Varga Ferenc
készült: 2020. december 28.
headerfotó: Varga Ferenc

Meghallgatom a podcastot

Ha érdekesnek találtad ezt a beszélgetést, hallgasd meg korábbi podcastunkat a Pieces of a Woman vágójával, Jancsó Dáviddal, illetve a film egyik producerével, Petrányi Viktóriával!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklubpodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr1316376276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása