Filmklub podcast

Filmklub podcast

Filmklub podcast #106 - Petrányi Viktória

2020. szeptember 05. - vferi

wide1.jpg

Szeptember 5-én délután a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozik be Mundruczó Kornél első angol nyelvű filmje, a Vanessa Kirby és Shia LaBeouf főszereplésével készült Pieces of a Woman, amelynek executive producerei között van Martin Scorsese és Petrányi Viktória is. Közülük az utóbbival beszélgettünk. (A beszélgetést a poszt alján lehet meghallgatni.)

Petrányi Viki huszonhárom éve dolgozik együtt Mundruczó Kornéllal, sok mindenen keresztül mentek már, miközben olyan filmeket hoztak létre, mint a cannes-i versenyben debütáló Delta, Szelíd teremtés és Jupiter holdja, a Locarnóban díjazott Szép napok, vagy a Fehér Isten, ami a Saul fia érkeztéig a legnézettebb magyar film volt az amerikai mozikban. Természetes tehát, hogy amikor Kornél lehetőséget kapott, hogy elkészítse az első amerikai filmjét, Viki is vele tartott, hogy átkísérje ezen a hídon.

wide4.jpg
Petrányi Viktória, Kevin Turen producer, Wéber Kata, Vanessa Kirby és Mundruczó Kornél szeptember 5-én a velencei filmfesztiválon a Pieces of a Woman sajtótájékoztatója előtt

 

A Pieces of a Woman más élmény volt Vikinek, mint a korábbi közös munkák, ugyanis a döntési jogköre ezúttal töredéke volt annak, amit megszokott itthon, a felelősségét viszont ugyanakkorának élte meg. Nincs ambíciója producerré válni Amerikában, de érdekes volt belekóstolni ebbe a nagyon más rendszerbe, amelyben a rendező egy alkalmazott munkatárs, és gyakran a sztároké a döntő szó.

Mesélt arról, hogyan állt össze az elképesztő szereposztása (a The Crownból ismert Vanessa Kirbyn és Shia LaBeoufön kívül itt van még a Robert Pattinson öccseként a Jólétben nagyot játszó Benny Safdie, az Utódlás Shivje, Sarah Snook, a nagyszájú szőke stand-upos Iliza Schlesinger, az isteni Molly Parker a Deadwoodból, illetve a 87 éves legenda, Ellen Burstyn is), illetve hogyan történt az, hogy pár héttel a világpremier előtt maga Martin Scorsese jelentkezett be, hogy támogatni akarja a filmet.

mundruczo2.jpg
Rév Marcell, Mundruczó Kornél és Petrányi Viktória a Fehér Isten forgatásán

 

"Szoktam neki telefonálni, ha hó-, eső-, vagy napsütésproblémáim vannak, hogy most azonnal intézkedjen” - mesélte Viki a rabbi férjéről, aki a végefőcímek tanúsága szerint megáldotta a Fehér Istent és a Jupiter holdját is. Betért zsidóként óvatosan nyúl a témához, de a Pieces of a Woman hangsúlyosan egy zsidó család története.

Néha ő maga kezdeményezi, hogy valami témát fel kéne dolgozni: régóta szeretett volna tinédzser főszereplős filmet a válásról, és most csinálnak egyet Kárpáti György Mórral. A Saul fia filmtervével őt keresték meg először, és Viki elmeséli, hogy miért nem akarta megcsinálni azt a filmet, ami később letarolta az egész világot, és hogy megbánta-e a döntését.

wide3.jpg

Mundruczón kívül általában első vagy második filmes rendezőkkel dolgozik együtt. "Engem kifejezetten a nullától az egyig pillanat érdekel" - mondta erről. Nem akar Mundruczó-epigonokat nevelni, és tudja, hogy egy első filmet nem szabad agyonnyomni, maximum a nagyobb tüzek oltásánál igyekszik segíteni. Egy második vagy harmad filmnél már sokkal jobban beleszól. Fontos határvonal volt a gyereke születése, akkor kissé megváltozott a hozzáállása a munkához. Nem kevesebbet dolgozik, hanem gyorsabban, mert mindig “fel kellett állni fél ötkor, hogy odaérjek utolsó anyukaként az óvodába”.

Az eredeti vízió maximumához méri a saját filmjeit, de a Jupiter holdját más miatt élte meg kudarcként. Olyan érzés volt neki, hogy le kellett szinkronizálni a főszereplőt, mintha érzéstelenítés nélkül vágták volna le a lábát. "Nagyon kevés alkalommal sírok munka közben, de ott kiborultam." 

large_dsc_1666.jpg
Petrányi Viktória és Andy Vajna a Jupiter holdja forgatásán

 

Vajnával jó viszonyt alakított ki, akkor is megvolt köztük a kölcsönös tisztelet, amikor nem értettek egyet valamiben. A tavaly felállt Filmintézet már a harmadik pénzosztó szerv, amivel meg kell tanulnia együttműködni. Szerinte sok jó szakmai célkitűzése van az új csapatnak, de még nem derült ki, hogy követni kell-e majd egy politikai irányt. “Ha azt érzem, hogy bármilyen ideológiai szorítás van, én már ott sem vagyok" - mondta Viki.

riporter: Gyárfás Dorka és Varga Ferenc
készült: 2020. augusztus 23.

Meghallgatom a podcastot

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklubpodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr1716191146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása