Filmklub podcast

Filmklub podcast

Filmklub podcast #97 - Szőke Abigél

2020. március 30. - vferi

abigel_tilos.jpg

Szőke Abigél volt a női főszereplője az Oscar-közelbe került Akik maradtak című filmnek, játszott az Engedj be! Pálfi György-féle színpadi verziójában, ő volt az egyik áldozat A martfűi rémben, orrba vágták az X című thrillerben, illetve játszik két új magyar kisfilmben is (Reggelim a vacsorád, Vakáció), amiket a Friss Hús fesztiválon lehet majd megnézni az apokalipszis után. A beszélgetést az oldal alján lehet meghallgatni.

Tizenhét évesen forgatta az első filmjét, amiben egy sorozatgyilkos megerőszakolta és megfojtotta, de nem ebben a sorrendben. Ez volt A martfűi rém, a díszbemutatóra a nagyszüleit is magával vitte.

Kortalan jelenség. Az Engedj be színpadi verziójában kétszáz éves vámpírlányt alakított, az Akik maradtakban játszott figurájáról azt mondják a filmben, hogy "öt és hetven között bármennyi tud lenni".

75eggqqscnhh1pzwes.jpeg
Engedj be


Megélt hatalmas sikereket: a szerény tévéfilmként indult Akik maradtak a legjobb tíz közé jutott az Oscaron, Abigélt egészen Kaliforniáig röpítette, ahol az a kritikus vezette körbe a környéken, aki "reveláció"-nak nevezte az alakítását a Varietyben, abban a lapban, ami később a tíz legígéretesebb fiatal színészi tehetség egyikének kiáltotta ki őt, és a berlini filmfesztiválon ünnepeltette.

De beszélgettünk a csalódásokról is. A színművészetis felvételin kétszer is kiszórták, a Magyar Filmdíjon hiába tárolt az Akik maradtak, Abigél alakítását még csak nem is jelölték, és az Oscar-jelölés sem jött össze végül a filmnek.

szl_6527.jpg
Akik maradtak


"Gigasztár lesz, ha jól választ projekteket" - mondta róla Szász Attila, a Félvilág és az Apró mesék rendezője, aki hosszas válogatás után Abigélre bízta következő filmje, egy 1962-ben játszódó ügynöksztori női főszerepét.

Az életben zárkózott, már-már szégyenlős, a kamera előtt elképesztő átlényegülésre képes. Az Akik maradtakban az érzelmek teljes skáláját bejárta, a Reggelim a vacsorád című kisfilmben vadmacskaként cikázik és punk energiával vibrál.

Szó esett még a Kisasszonyokra hasonlító gyerekkoráról, a külföldi karrier esélyeiről, a brazil rajongóiról és az Eszenyi-ügyről, arról, hogy milyen károkat okozott benne, hogy halálra dicsérték, illetve, hogy miért nincs fent a neten a születési dátuma.

riporter: Varga Ferenc
készült: 2020. március 22.

Meghallgatom a podcastot

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklubpodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr9115573178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása