Filmklub podcast

Filmklub podcast

Filmklub podcast #123 - Szilágyi Fanni, Reisz Gábor és Szimler Bálint x Budapest Ritmo

2021. május 06. - vferi

img_20210504_184516_770.jpg

Különleges adással jelentkezünk: ez itt a Filmklub podcast történetének első szponzorált műsora! A Budapest Ritmo világzenei fesztivál kért fel minket, hogy beszélgessünk Szilágyi Fannival (Minden vonal, A csatárnő bal lába életveszélyes), Reisz Gáborral (VAN, Rossz versek) és Szimler Bálinttal (Itt vagyok, Balaton Method) azokról a koncertfilmekről, amiket a fesztivál két fellépőjével, a Mordái-jal és az Odd ID-vel csináltak, és amiket a Bartók Tavasz oldalán lehet majd megnézni május 12-én.

riporter: Mesterházy Lili és Varga Ferenc | fotók: Varga Ferenc | készült: 2021. május 4.

Meghallgatom a podcastot

Mindhárom rendezőnek erős zenei kötődése van: Reisz Gábor az összes filmjéhez maga írta a zenét és játszik a VAN filmzenekarban, Szimler Bálint az egész estés Balaton Method-dal feszegette az élőzene filmes határait, Szilágyi Fanni pedig számos klipet rendezett, többek között Boggie-nak, Szedernek, a P.A.W.A-nak és a Magashegyi Undergroundnak

Milyen érzés a kihalt, hetvenes évekbeli, fásult barna pompájában neszező Gellért Szállóban forgatni? És a fülledt, pálmaház-jellegű, örökké huszonhat fokos Twentysix-ben? Hiányzott a közönség és miért nem lehetett őket vájtfülű madarakkal pótolni? Mennyire kellett harcolni a zenekarok egójával és mi volt a legnehezebb kihívás a két koncertfilmben? Hogyan lehet a David Lynch-hangulatra Scorsese-filmmel alapozni? Szabad instruálni a zenészeket? És főleg, hogyan nyomták le ezt az iszonyatosan megterhelő egynapos forgatást, ahol élőben kellett a zenélni és ezért „nem csúszhattak szét és nem őrülhettek meg”? 

wide_3.jpg
Szimler Bálint, Reisz Gábor és Szilágyi Fanni a stúdióban

 

A legszebb az egészben, hogy mindhárman vendégeskedtek már a Filmklub podcastban korábban, így olyan filmes arcokkal beszélgethettünk érdekes dolgokról, akiknek őszintén kíváncsiak voltunk a gondolataikra. Szó esett arról, hogyan ismerkedtek meg annak idején az SZFE-n és hogyan viszonyulnak a zenés-filmes munkáikhoz. Elmondták, milyen koncertekre vágynak a korona után és egy jótanács is elhangzik arról, hogyan érdemes nézni ezeket a ritmós koncertfilmeket. Meséltek a videóklip-rendezéseikről, amivel „könnyeden lehet játszani”, de alapjában véve egy „kedves, karitatív dolog”, mert keresni viszont nem lehet vele, inkább csak ráfizetni. 

Az idei Budapest Ritmo kizárólag online érhető majd el, így Fanni, Gábor és Bálint filmjeit is online nézheted majd meg a Bartók Tavasz honlapján a május 10-től 12-ig tartó fesztivál utolsó napján, este 9 és 10 között. Nem a Mordái és az Odd ID az egyetlen, akiknek a koncertjéből film készült: a Bartók Tavasz honlapján megnézhető még Cserepes Károly a Füvészkertből és Dresch Mihály koncertje az Epreskertből.

A Bartók Tavasz oldalán lehet majd követni az élő stream koncerteket is az Akváriumból (Tárkány Művek, Bettika Quintet, Cimbaliband) és ahogy az adásban is szó esik róla, lesznek zenei témájú dokumentumfilmek is, köztük Joao Gilberto tokiói koncertfilmje és a tangókirály Astor Piazzoláról egy ritka felvételeket bemutató, megrázó erejű életmű-darab. Nézd a Ritmo Programtábláját, mert a programok csak bizonyos időben indíthatóak el és nézhetők meg!

Dolgok, amiket emlegettünk az adásban:

Kilenc év után úgy döntöttünk, hogy lehetőséget biztosítunk lelkes hallgatóinknak, hogy támogassák a Filmklub podcastot. Ezt a Patreonon teheted meg, ahol beállíthatod, havonta mekkora összeggel szeretnéd segíteni a munkánkat. Célunk, hogy hallgatóink támogatásával még komolyabban foglalkozhassunk a műsorkészítéssel, és létrehozhassunk új típusú tartalmakat is, amikhez csak támogatóink jutnak majd hozzá. Kövesd be a Facebook-oldalunkat is, és ha tetszenek az adások, ne tartsd magadban a jó véleményedet: oszd meg, csillagozd fel és véleményezd a podcastot, ahol csak lehet (különösen az iTunes-on)! Köszönjük!

- - - - - - - - - -

Ez az adás a Budapest Ritmo támogatásával készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmklubpodcast.blog.hu/api/trackback/id/tr1716524434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása